TETRA DOKÜMANLAR
ISO 27001, KVKK, SIZMA TESTİ, TANITIM SUNUMLARI
İNDİRKurumunuzdaki İç ve Dış Erişim Noktalarında Ortaya Çıkabilecek Zafiyetleri Belirlemek İçin Şimdi Kayıt Olun!
Felaket kurtarma planı (Disaster Recovery Plan), kasıtlı, kasıtsız ya da doğal bir felaket durumunda sistemlerin çalışır hale gelmesi için fiziksel ve sanal sunucuların, depolama cihazlarının, network yapılarının analiz edilmesi ve veri kaybının olmaması veya en aza indirgenmesi için oluşturulmuş plandır. Bu çalışmalarda;
Felaket kurtarma planı genellikle iş sürekliliği planıyla karıştırılmaktadır. Genel olarak kriz sonrasında Bilgi teknolojileri altyapısını ve operasyonlarını tekrar yapılandırmaya odaklanmaktadır. Bu durum iş sürekliliğinin önemli bir unsurudur. İş sürekliliği planı bütün organizasyonun sekteye uğramadan hareket etmesine odaklıdır. Özenle oluşturulmuş bir plan sadece bir gün kapalı kalma zamanını 1 saate hatta 10 dakikaya kadar düşürebilir. Afet kurtarma planlarını ve bu yöndeki operasyonları hızlı bir biçimde etkiler. Dijital ortamdaki önemli verilerin düzenli olmasını ve sürekliliğini sağlamak için bazı risk senaryolarını göz önünde bulundurarak hazırlanmış olan alternatif planlardır.
Felaket kurtarma planı hazırlanırken risk ve tehditlerin bulunması ve risklerle karşılaşıldığında yaşanacak olan durumların tespitiyle ilk adım atılmış olur. Bugün göz önünde bulundurulması gereken temel riskler şöyledir;
Bu risklere, lokasyonunuza bağlı özel durumlarda eklenerek, her senaryo için yapılacak işlem listesinin çıkartılması gerekmektedir. Bu sorular tamamen kurumunuza özelleştirilmiş şekilde çıkartılır.
Yazılım ve donanım sistemlerinin kurum içerisinde önemi derecelendirilmektedir. Öncelikle korunması ve kurtarılması gereken sistemler birincil derecede önem arz eder. Olası bir felaket durumunda hangi sistemlerin ne kadar kapalı kalacakları belirlenmiş olmalıdır. Felaket kurtarma merkezi oluşturulduğunda ihtiyaç duyulan bağlantı ve donanımların ne olduğu belirlenir. Kurumların teknik altyapılarına uygun olan felaket kurtarma planı seçilir. Network ağlarına gelecek bütün zararlarla alakalı tedbirler alınır. Zararlı olan uygulamalar ve virüslerin kurum ağlarına girmesi engellenir. Herhangi bir felaket senaryosuna uygun felaket kurtarma planı oluşturulur. Bulut sistemleri bu tarz kayıplar konusunda oldukça büyük bir avantaj sağlar.
TETRA Bilişim olarak felaket kurtarma planı oluşturup, kurumlarınızı tehdit eden tüm saldırılardan korumayı amaçlıyoruz. TETRA Bilişim alanında uzman personelleriyle şirketlerin ağ ve bilgi güvenliği konusunda garantili bir hizmet sunmaktadır. Hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçiniz.