top of page
Routing herhangi bir cihazdan alınan paket ya da paketlerin network üzerinden farklı bir networkte yer alan cihaza aktarılması işlemine denir. Dilimize çevrildiğinde yönlendirme anlamına gelir. Yönlendirme çalışmalarının temeli Router’lardan meydana gelir. Router’lar son cihazlarla çok fazla ilgilenmemektedir. Yalnızca ağlar ve bütün ağlara erişmek için kullanılabilen en mantıklı yollarla ilgilenmektedirler. IP adresi paketleri ağ üzerinde taşımak ve hedefteki ağa en uygun yoldan yönlendirmek için MAC Adresi LAN’a yönlendirilen paketi hedefe ulaştırmak için kullanılmaktadır. TETRA BİLİŞİM

ROUTING (AÄž YÖNLENDÄ°RME)

Routing herhangi bir cihazdan alınan paket ya da paketlerin network üzerinden farklı bir networkte yer alan cihaza aktarılması iÅŸlemine denir. Dilimize çevrildiÄŸinde yönlendirme anlamına gelir. Yönlendirme çalışmalarının temeli Router’lardan meydana gelir. Router’lar son cihazlarla çok fazla ilgilenmemektedir. Yalnızca aÄŸlar ve bütün aÄŸlara eriÅŸmek için kullanılabilen en mantıklı yollarla ilgilenmektedirler. IP adresi paketleri aÄŸ üzerinde taşımak ve hedefteki aÄŸa en uygun yoldan yönlendirmek için MAC Adresi LAN’a yönlendirilen paketi hedefe ulaÅŸtırmak için kullanılmaktadır.

Router, bilgisayarlarınızın birbirleri ile aÄŸ üzerinden haberleÅŸmesini saÄŸlayan bir cihazdır. Ä°ki bilgisayar, herhangi bir donanıma ihtiyaç duymadan birbirleriyle bir ethernet kablosu üzerinden haberleÅŸebilir. Routher, yerel aÄŸdaki tüm bilgisayarlara birer IP adresi vererek bu yerel ağın yönetimini saÄŸlar. Böylelikle aynı üzerindeki cep telefonu, bilgisayar, akıllı tv gibi cihazlar internet baÄŸlantısını paylaÅŸabildiÄŸi gibi kendi aralarında da haberleÅŸebilmektedir.
Kablosuz routerler ise dahili olarak sahip oldukları kablosuz eriÅŸim noktası sayesinde cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi kablosuz baÄŸlantı özelliÄŸine sahip cihazlara kablosuz eriÅŸim imkanı saÄŸlarlar. Günümüzde satın alabileceÄŸiniz routerların neredeyse tamamı kablosuz özelliÄŸine sahiptir. Fakat kablosuz özelliÄŸi bulunmayan eski bir cihaza sahipseniz, bir kablosuz eriÅŸim noktası alarak, bunu ethernet portundan routerınıza baÄŸlayarak bu özelliÄŸi eklemeniz mümkündür.

Herhangi bir router’in routing yapabilmesi için;

  • Hedefteki adrese,

  • Direkt baÄŸlantısı bulunmayan aÄŸları kavrayabilmek için yakın router’lara,

  • Bütün uzak aÄŸlara muhtemel yollara,

  • Uzaktaki her aÄŸ için en iyi router bilgisine,

  • Yönlendirme bilgilerinin nasıl bulunabileceÄŸi ve doÄŸrulama yapılabileceÄŸine alakalı verilere gereksinim duyar.

 
Router uzak aÄŸlar hakkındaki bilgileri yakındaki Router ya da aÄŸ yöneticilerinden öÄŸrenir. Bu durum sonrasında yönlendirme tablolarını dizayn eder. Routing tablosu internet aÄŸlarının haritası olarak bilinir. Hedefine nasıl ulaÅŸacağı konusunda bir fikir edinebilir. 


Herhangi bir aÄŸ yönlendiriciye direkt baÄŸlıysa yönlendirici o aÄŸa nasıl eriÅŸebileceÄŸi konusunda fikir sahibidir. Bir aÄŸ doÄŸrudan baÄŸlıysa yönlendiricinin aÄŸa ulaÅŸmak için iki seçeneÄŸi vardır. 

Statik Routing 
AÄŸ yöneticisi manuel bir biçimde bütün aÄŸların tanımını Routing masasına kaydetmiÅŸ demektir.

Dinamik Routing
Router üzerinden çalıştırılmış bir protokol, aynı protokolle, çalışan diÄŸer yönlendiricilerle belirli tanımlama ve kısıtlama çerçevesinde kalmak koÅŸuluyla haberleÅŸme saÄŸlayıp Routing table’ı meydana getirir. 
Bu konuyla alakalı olarak statik ve dinamik Routing arasındaki farklardan bahsetmek gerekirse; Dinamik Routing de aynı protokol üzerinden giden Router birbiriyle iletiÅŸimde olup birbirlerini güncellerler. Statik yönlendirme de bu iÅŸlemler manuel bir biçimde yöneticiler tarafından saÄŸlanmaktadır. Oldukça büyük bir aÄŸda router’ları güncelleme, statik Routing kullanılan durumlarda içerisinden çıkılamayacak bir hal alır. Bu yüzden iki yönlendirme karışık olarak kullanılmalıdır. 



 

 

Switch veya Hub gibi cihazlar, yalnızca ethernet portlarını çoklam iÅŸlevi görürler. Routerların yapmış olduÄŸu aÄŸ yönetim görevini kendi baÅŸlarına yapamazlar. Günümüzde router, kablosuz eriÅŸim noktası, switch ve modem özellikleri sadece modem ismiyle bilinen tek bir cihazda sunulmakla birlikte büyük ve orta ölçekli kurumlarda modem yetersiz kalmaktadır.

Routing bütün aÄŸların temelinde olmalıdır. Yönlendirmelerin iyi bir ÅŸekilde kavranması aÄŸ yapım aÅŸamalarında ve günlük olarak karşılaşılabilecek problemlerin çözülmesi için birçok kolaylık saÄŸlar.
TETRA BiliÅŸim Routing konusunda birçok ÅŸirket ve kuruma danışmanlık ve hizmetler sunmaktadır. Firmamızın sunduÄŸu bu hizmetlerden yararlanmak için bizimle iletiÅŸime geçin. 

Routing Tablosu Nasıl Oluşur?

Router Cihazının Diğer Ağ Cihazlarından Farkı

bottom of page