NETWORK MONITORING
Özellikle bilgi teknolojileri sektöründe network monitoring yani ağ izleme terimini sık sık duyuyoruz. Network Monitoring (Ağ izleme) ile ağ yöneticilerinin bir ağın en iyi şekilde çalışıp/çalışmadığını gerçek zamanlı olarak belirlemek için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlar. Yöneticiler, ağ izleme yazılımı gibi araçlarla proaktif olarak eksikliklerini belirleyebilir, verimliliği optimize edebilir ve daha fazlasını yapabilir.
Ağ izleme süreçlerinde, switch, router, güvenlik duvarı, sunucular gibi bütün ağ cihazları hata ve performans bakımından gözlemlenir. Bu bileşenlerin kullanılabilirliğini korumak adına ve optimize etmek için düzenli bir biçimde değerlendirilmeye alındığı önemli bir BT süreci olarak ifade edilmektedir.
Network Monitoring yazılımları, Server, switch, router gibi önemli network cihazları ya da uygulamalar gibi bazı sunuculardan istatistikler toplanmaktadır. Network trafik detayları, CPU değerleri, disk kullanımı, Up-Down durumları gibi önemli veriler kontrol edilebilmektedir.
Network Monitoring yani ağ yönetiminin önemli özelliklerinden biri de sorumluluk alabilecek potansiyele sahip olmasıdır. Proaktif olması gerekir. Performansa dair problemleri proaktif bir biçimde bulabilmek, sürecin başında problemlerin tanımlanması konusunda yardımcı olur. Etkili bir proaktif izleme ağ kesintilerini ya da arızalarını önleyebilmektedir.
-
Ağdaki kör noktaların tespit edilmesi
-
Performans sorunlarının tespit edilmesi
-
Olası sorun kaynaklarının ortadan kaldırılması
-
BT altyapısındaki kritik eğilimlerin belirlenmesi
-
BT ekiplerinin iş yükünü zamandan tasarruf ederek hafifletilmesi
Ağ izleme ya da Network Monitoring genel olarak yazılım araçları ve uygulamalarıyla birlikte gerçekleştirilmektedir. Ağ izleme çalışmaları, belli bir web sunucusun çalışmasını ve ağlara düzgün bir biçimde bağlandığını belirlemek için oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bu işlevleri yerine getiren birçok sunucu, internet ve ağlar için eksiği bulunmayan bir görsellik sağlamaktadır. Ping temel seviyelerde bir ağ izleme aracıdır. Diğer bütün endüstriyel yazılım uygulamaları, işletmelerin ağını ya da bütün işletmeyi yönetmek için oluşturulan ağ izleme sistemi içermektedir. Ağ izleme sistemleri, ağ akışını izlemek ve video akışını izleme ve internet üzerinden ses protokolü izleme gibi uygulamaları kullanmaktadır.
-
Kesintilerin önüne geçmeyi sağlar.
-
Sorunları daha hızlı çözmeyi sağlar.
-
Büyümeyi kolaylıkla yönetmeyi sağlar.
-
Güvenlik tehlikelerini saptamayı sağlar.
-
Raporlar ile ağ yapısı takibi kolaylaştırır.
-
Ağda net görünürlük sağlar.
-
Gelecekte altyapı ihtiyaçları hakkında erken bilgi sahibi olmayı sağlar.
-
SNMP
-
ICMP
-
CDP / LLDP
-
Sflow
Sektörde lisanslı / lisansız ağ izleme ürünleri kullanılmaktadır.
-
Observium
-
LibreNMS
-
Cacti
-
Zabbix
-
Nagios Core
-
Icingna
-
Spiceworks Connectivity Dashboard
-
Paessler PRTG Network Monitoring
-
Solarwinds Network Performance Monitor
-
ManageEngine OpManager
-
Progress WhatsUp Gold
-
Datadog Network Performance Monitoring
-
Bir ağ envanterini derlemek için bir otomatik keşif işlevi.
-
Otomatik bir ağ topolojisi eşleyicisi.
-
Bir ağ performansı özeti ve ardından her bir bireysel ağ cihazına kadar cihaz türü başına istatistikler veren ayrıntılı inceleme görünümleri.
-
Kabul edilebilir performansı tanımlayan performans beklentisi eşikleri.
-
Bir sorun oluştuğunda operatörlerin gösterge panosuna çekilmesini sağlayan bir uyarı mekanizması.
-
Hızlı durum tanımaya yardımcı olmak için renk kodlu veri görselleştirme.
-
Analiz ve sunumlar için önemli ağ performans istatistiklerini otomatik olarak çıkarmak için önceden yazılmış rapor şablonları.
TETRA Bilişim Network Monitoring hizmetlerini profesyonel olarak sürdürmektedir. Firmamızın hizmetlerinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.