KABLOSUZ YEREL AĞ
Kablosuz yerel ağ kablo kullanmadan bilgisayarların ve diğer cihazların birbirine bağlanmasını sağlamaktadır. Kablolu iletişimin sağlanmasına alternatif olacak biçimde tasarlanmıştır. Radyo frekansları teknolojisini kullanıp, hava arayüzü kullanıp bilgi alışverişi yapan esnek iletişim sistemleridir. Kablosuz geniş alan ağı, kablosuz yerel alan ağı olmak üzere iki farklı yerde kullanılabilir; Kablosuz geniş alan ağı, arazi şartlarının kolay olmadığı, kablolu ağ altyapısına sahip olmayan ve yeterli kablo mesafesinin bulunmadığı zamanlarda, binalar arasında kablosuz cihazlar ve wireless Bridge ve araçlarıyla tasarlanan bağlantı biçimidir. Kablosuz yerel ağ, yakın alana içerisindeki PC sistemlerinin kablosuz biçimde yönlendirici cihazlarla birbiriyle haberleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Binaların içerisinde, alışveriş merkezlerinde, oteller, terminaller, kampüs gibi alanlarda mobil kullanıcılarda için geliştirilmiş olan teknolojidir. ‘’Lan to lan’’ bu bağlantılarda mesafe 200 300 metre civarındadır. Geniş alan ağında yüksek kazanç sağlayan anten kullanımı sayesinde bağlantı mesafesi 100 km’ye kadar çıkabilmektedir.
Erişim noktaları sayesinde kablosuz yerel ağ ve kablolu ağ birbiriyle entegre edilebilmektedir. Kablolu ağlarda kullanıcıların yerleri sabittir ve hareket etmeleri zordur. Kablosuz ağlardaysa kapsama alanı içerisinde bulunan kullanıcılar istedikleri şekilde yer değişimi yapabilirler ve herhangi bir şekilde bağlantı problemi yaşamazlar. Kablolu ağlarda bütün kaynaklara ulaşmaları mümkündür.
-
Basic Service Area (BSA): Acces point tarafından sağlanmış olan radyo frekansının kapladığı alandır. Radyo frekansı kapsama alanını arttırmak adına sistemlere bir Access point ekleyip ya da hali hazırdaki anteninizi yüksek kazançlı antenle değiştirmeniz yeterli olacaktır. Böylelikle hazırda bulunan kablolu LAN’a erişim mesafesini arttırabilirsiniz.
-
Access Point (AP): Ethernet sistemine bağlanır. Kapsama alanı içerisindeki tüm kablosuz istemcilerle iletişim kurabilir. AP kapsama alanı içerisinde bir yöneticidir. Network ağının içerisindeki trafik akşının kontrolünü sağlamaktadır. Uzakta bulunan sunucular birbiriyle doğrudan değil, AP üzerinden iletişim kurarlar.
-
Kablosuz yerel ağ ile alakalı bilinmesi gereken bir diğer kavram Extended Service Area’dır. Tek bir kapsama alanı sağlanmadığı takdirde, kapsama alanları eklenip bu alan genişletilebilir.
-
Kablosuz teknolojisi 2.4 Ghz – 5 Ghz ve şimdi 6 Ghz’lik frekanslarda belirli kanallarda yayın yapmaktadır. Kablosuz teknolojisi half-duplex bir teknolojidir. Kablolu teknolojisi ise Full duplex bir teknolojidir.
Günümüzde MU_MIMO gibi teknolojiler ile aradaki farkı kapatmaktadır. Kablosuz teknoloji dış etkenlere açıktır. Kullanılan ürünlerin bunları bastırabilme kapasiteleri önemlidir. Saha keşfi ve planlaması uzman ekiplerce yapılmalıdır. Sahanın farklı yapı tiplerinde sinyallerin emilmesi farklı olacaktır. Kapsamanın artırılması ve veri hızının artırılması için hücre yapılandırması ve çıkış güçleri belirli bir planlama dahilinde konfigüre edilmelidir. Kablosuz erişim noktalarının birden fazla olması yönetimi Wireless Controller ile yapılmasını zorunlu ve güvenli kılmaktadır. Diğer komşu ağların yayınları ve kendi ağındaki kablosuz erişimlerin yayınlarının birbirine karışmaması için mutlaka Wireless Kontroller kullanılmalıdır. Bir kablolu Switch gibi VLAN, Radius, 802.1x entegrasyonları yapılabilmektedir. Yayın havada olduğu için sniff edilmesi kablolu ağa göre daha kolaydır.
Çeşitli ağ yetkilendirme opsiyonları ile rogue kullanıcıların ağa izinsiz girmesi engellenebilmektedir.
TETRA Bilişim olarak kablosuz yerel ağ konusunda güvenilir hizmetler sunuyoruz.