top of page
firewall güvenlik duvarı tetra bilişim firewall

GÜVENLÄ°K DUVARI

 

Firewall dilimize çevrildiÄŸinde güvenlik duvarı kavramı olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik duvarı yani firewall aÄŸlardaki trafik akışının kontrolünü saÄŸlamak ve önceden belirlenen iletiÅŸim kuralları çerçevesinde aÄŸ trafiÄŸini alakalı yerlere yönlendirmekte ve/veya engellemektedir.

​

Firewall tehdit niteliÄŸi taşıyan dosyalar ve davranışlarla aÄŸ trafiÄŸini, güvenilir sayılabilen dosya ve davranışları ve aÄŸ trafiÄŸini önceden belirlenmiÅŸ kurallar kapsamında saptar. Saptanan kurallara uygun olan eylemlerde risk görmediÄŸi takdirde izin verir. Kural dışı hareketlerde ise aÄŸ yöneticisinin nadir olarak belirtilmesi gibi durumlarda aÄŸa kabul edilir. 

 

Firewall Nasıl Çalışır?

Firewall ile aÄŸ yöneticileri tarafından tasarlanan güvenilir liste içerisindeki bütün trafik, bir engelleme söz konusu olmadan aÄŸa iletilir. Güvenli listede yer almayan trafik ise bloke edilerek aÄŸa eriÅŸimi engeller ve sizlere bilgi verir. 

​

Bu duruma hayattan gerçek bir örnek verecek olursak; güvenlik bankosu ve turnikesi bulunan plazadaki plaza personelleri firma personel kartlarını okutup turnikelerden herhangi bir sorun olmadan geçebilir. Bu durum Firewall tarafından tanınmış olan güvenli bir listedir. Ancak plazadaki herhangi bir personel ya da farklı bir kiÅŸiyle görüÅŸmek isteyen ziyaretçiler, öncelikle güvenlik bankosuna giderek kiminle görüÅŸmek istediÄŸini iletmek durumundadır. Bu durum firewall tarafından engellenmiÅŸ olan ÅŸüpheli bir trafiktir. Güvenlik alakalı kiÅŸiyi arayıp, ziyaretçisinin geldiÄŸini ifade eder.

 

Kurumdaki kiÅŸi gelmesine izin verdiÄŸinde, güvenlik ziyaretçinin binaya girmesini saÄŸlar. Bazı durumlarda plaza yöneticileri x bir kiÅŸi geldiÄŸinde bekletmeden yukarı alabilirsiniz diyebilir. Bu durum aÄŸ yöneticisinin güvenli listeye yeni bir trafik eklemesi demektir. Günün sonunda izin verilen ziyaretçi izin verilen kiÅŸi ile izin verilen odada izin verilen süre kadar ve kayıt altında görüÅŸmesini yapmaktadır.    

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Firewall yazılımlarının bazıları, Proxy sunucularıyla birlikte çalışır. Proxy Firewall kullanıyorsanız giden ve gelen trafiÄŸinizi hedefe iletmeden önce Proxy sunucusunda kontrolleri saÄŸlanır. Firewall çeÅŸitleri ikiye ayrılır. Bunlar;

​

  • Donanım tabanlı firewall

  • Yazılım tabanlı firewall

​

Güvenlik duvarı yapılarına göre denetlenirken temelde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Her yapıda bir güvenlik duvarı yazılımı bulunur. Fakat bazen güvenlik duvarları harici bir cihaz üzerine kurularak kullanılmaktadır. Güvenlik duvarları donanım temelli olarak üretilmiÅŸ aÄŸ cihazlarıdır. GeliÅŸen sanallaÅŸtırma ve server teknolojileri ile; On-premise ve Cloud noktasında popüler ve yaygın SanallaÅŸtırma ortamlarında çalışabilecek esnekliÄŸe eriÅŸmiÅŸlerdir. Kendilerine özgü iÅŸletim sistemleri vardır. AÄŸ üzerinde router, bridge veya transparant modda yerleÅŸtirilerek farklı çözümlere olanak saÄŸlamaktadır. Farklı kaynaklar ile entegre olarak kullanıcı yetkilendirmeden, DHCP, DNS, NTP gibi birçok temel network parametrelerini de saÄŸlayabilen daha komplex cihazlar haline gelmiÅŸlerdir.

​

TETRA BiliÅŸim Firewall yazılımları konusunda profesyonel bir hizmet sunmaktadır. Ayrıca aÄŸ güvenliÄŸi, siber güvenlik ve bilgi güvenliÄŸi konusunda garantili hizmetler sunan firmamızdan hizmet almak için bizimle iletiÅŸime geçebilirsiniz.

tetra biliÅŸim firewall - lan,wan,firewall tetra biliÅŸim
bottom of page